Primul meu experiment cu rasaritul

Astazi a fost prima zi cand m-am decis sa practic si sa testez pe propria piele calitatea pozelor facute la rasarit de soare. Nu am avut un soare clar si ferit de nori dar nici nu am plecat de la locatie dezamagit. Ca locatie am ales parcul Palas Iasi. Mi se pare o zona buna deoarece e diversa – cladiri, forme rotunde si patrate, linii, reflectii, elemente de natura.

 Ce am invatat

Din punct de vedere al culorilor care se manifesta la rasarit, cred ca se merita sa te trezesti cu noaptea-n-cap daca esti pasionat de fotografie si te bucuri cand iti iese o poza buna. Culorile sunt potrivite pentru o a compune o poza placuta. Iar din lipsa unei lumini prea intense sau prea scazute, detaliile si claritatea au o calitate mai buna.

Din punct de vedere al compozitie, am invatat ca mai mult nu inseamna neaparat mai bun. Instinctul de a umple cadrul cu cat mai multe subiecte nu inseamna neaparat o fotografie mai buna. Degeaba sunt mai multe pe cadru daca nu au sens. Mai bine mai putin si mai usor de intepretat pentru ochi. Cred ca ii vine si fotografului mai usor sa compuna compozitia atunci cand nu are prea multe elemente pe cadru.

 

Sesiunea

Am ajuns acolo pe la ora 5:45. Pe masura ce soarele rasarea, cladirile prindeau culoare. Am ajuns la punctul din spatele palatului cu vedere panoramica spre parc:

palas mall iasi foto rasarit

Soarele era undeva in spatele meu. In fata se afla parcul propriu zis iar in jurul parcului sunt cladirile. Dupa cateva cadre facute aici am coborat jos spre parc cu gandul la fantana din fata cladirilor pe care o mai vizitasem deja. Bucuros de calitatea reflectiei am ramas aici si am testat cateva cadre sa vad ce imi iese. Dupa ce am prelucrat putin la ele am ramas cu urmatoarele:

 

palas iasi mall fotografie reflectie
Poza 1

 

 

palas iasi mall fotografie reflectie 2
Poza 2.

Daca ar fi sa aleg din aceste doua poze cu reflectie, as alege a doua. In prima parca se intampla prea multe pe cadru. Desi e o constructie frumoasa, foisorul din stanga nu prea se potriveste cu restul elementelor din cadru. Copacii sunt deja prea mult din punct de vedere al compozitiei si al varietatii elementelor si formelor din cadru. A doua e mai simpla, mai usor de digerat. Prima e cam haotica, din punct de vedere compozitional. A doua are estetica mai simpla si mai placuta.

Dupa inca un decupaj am ajuns si la aceasta compozitie care aproape ca e mai buna decat a doua. Am eliminat al doilea copac din dreapta iar lucrurile parca prind mai mult sens acum. Insa nu imi place faptul ca trebuie sa decupez mai tot cerul de deasupa cladirilor. Lipsa spatiului de deasupra cladirilor parca face reflectia mai putin importanta, cu un impact redus.

 

palas iasi mall fotografie reflectie 2
Poza 3.

Aleg poza numarul 2 ca fiind cea mai reusita. E mai simpla, liniile orizontale si verticale au mai mult sens. Nu are prea putine in cadru si nici prea multe. Are indeajuns cat sa nu fie plictisitoare si nici prea haotica.

Ganduri de incheiere

Probabil copacii ar fi fost mai potriviti daca nu erau infloriti. Imi imaginez ca crengile subtiri s-ar fi potrivit mai bine cu elementele de arhitectura si liniile drepte pe care este bazata compozitia.

Nu imi place insa lipsa de culoare a cerului. Probabil daca eram cu 10 minute mai devreme prindeam un soare mai scazut si prin urmare si un cer mai putin aprins de lumina soarelui.

Calitatea culorilor e clara daca compar momentul rasaritului cu cel de dupa rasarit. Cladirile sunt deja mai neinteresante in poza 2. Soarele devine prea arzator si se pierde din detalii din cauza supra-expunerii a intensitatii luminii.

palas mall iasi foto rasarit
putin dupa rasarit
poza dupa rasarit palas mall iasi
dupa rasarit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *